19 sep. 2015

SEB om fastighetsbolagen.

”Växande värden i fastighetsbolagen”

SEB skriver i ett nyhetsbrev att de väntat sig fortsatt starkt växande substansvärden i de nordiska fastighetsbolagen under det närmsta året. Bankens favoriter i sektorn är Fabege, Balder, Sponda och Klövern.

Även Hufvudstaden, Hemfosa, Kungsleden och Technopolis har köprekommendation. Bankens optimism grundar sig främst på en underliggande positiv synd på fastighetsmarknaden under kommande år. Det finns indikatorer som pekar på att avkastningskraven för fastigheter kommer att fortsätta falla fram tills slutet av 2016, skriver man. Allt annat lika medför lägre avkastningskrav högre fastighetspriser.


Sammantaget menar banken att substansvärdet för de bevakade svenska och finska fastighetsbolagen kommer att växa med 23 procent fram tills slutet av 2016. Högst värdetillväxt väntas i Fabege, Klövern och Balder.

Tack vare den senaste tidens börsrekyl och bankens prognos om högre substansvärde handlas den svenska sektorn nu till 10 procent rabatt, menar man. I Finland uppgår rabatten till 25 procent, men har under lång tid legat runt den nivån, fortsätter man.

SEB:s förstahandsval är Fabege, som erbjuder investerare attraktiva exponeringar i form av centrala Stockholm och Solna. Deras bestånd av projektfastigheter/byggrätter i området ger även upphov till att betydande värden kan komma att skapas, menar banken. Substansrabatten för Fabege uppgår till 17 procent till det prognostiserade substansvärdet.

Lägst värderad i Norden är Sponda i Finland, fortsätter banken. Bolaget värderas med en rabatt om 33 procent och betalar över 5 procents direktavkastning. Sponda är främst exponerat mot Helsingfors, som SEB ser som det enda positiva segmentet av den finska fastighetsmarknaden. Banken förväntar sig att Sponda kommer att försöka sälja sina ryska fastigheter (5 procent av portföljen) och logistikfastigheterna (7 procent av portföljen) för att skapa en mer renodlad fastighetsportfölj.

Mindre intressanta bolag i sektorn, som kan användas för att finansiera köp i favoriterna, är Castellum, Citycon, Wallenstam, Pandox, Atrium Ljungberg och Wihlborgs som samtliga har en neutral rekommendation avslutar man.
Källa: SEB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar