7 nov. 2014

Banker - Nordea ny sektorfavorit

”Större strukturella hot för Swedbank”

Swedbanks aktie har haft en stark kursutveckling under de senaste 6 månaderna. Aktien har stigit 15 procent efter att flera positiva triggers har materialiserats, detta jämfört den europeiska banksektorns uppgång om 11 procent.
Det skriver SEB i en analys.

Eftersom att många av de kortsiktiga positiva kursdrivarna redan uppfyllts menar SEB att de strukturella hoten som de tidigare skrivit om, exempelvis de långsiktiga bolånemarginalerna och lägre förvaltningsavgifter, kommer vara viktiga faktorer för aktiens framtida kursutvecklingen.

Bolånemarginalerna och lägre förvaltningsavgifter nämns vara de huvudsakliga riskerna. Banken skriver att i takt med att transparensen av bolånens prissättning ökar och att en allt högre konkurrensen från mindre bolåneinstitut infinner sig på marknaden kan  bolånemarginalerna sjunka med 0,15 procentenheter fram till 2017. Lägre förvaltningsavgifter på framförallt penningmarknaden och räntepapper kan komma att 6 procents lägre förvaltningsintäkter under 2016, jämfört med 2014, fortsätter man.

Av denna anledning sänker SEB:s analytiker vinstprognoserna med 2-6 procent för 2015-2016 och plockar ned rekommendationen från köp till behåll. Den nya riktkursen sätts till 199 kronor.

Nordea nämns samtidigt som den nya sektorfavoriten, med köprekommendation och riktkursen 111 kronor. Kostnadsbesparingar och en ökat payout ratio ligger bakom denna positiva syn.

Källa: SEB Equity Research

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar