11 nov. 2014

Ålandsbanken analyserar SEB 6 okt 2014

06 OKTOBER 2014
Köp

Bra köptillfälle efter Mastercardförsäljning

På fredagen under förra veckan meddelade SEB att banken avyttrar ägarandelen i MasterCard, med en reavinst på 1,1 miljarder kronor som rapporteras i tredje kvartalet. Ålandsbanken välkomnar beskedet och upprepar köp i aktien.
Det framgår av en analys daterad 6 oktober.
Försäljningen av ägarandelen medför att kärnprimärkapitalrelationen stiger till 16,2 procent. Marginalen överstiger därmed Finansinspektionens miniminivå på 15,4 procent. Förutsättningarna att Ålandsbankens förväntningar infrias på en direktavkastning på runt 5 procent för innevarande år anses därför som goda. Ytterligare höjningar väntas också framöver.

Ålandsbanken räknar med att SEB levererar ett resultat, ingen realisationsvinst inräknad, som är 12 procent högre i år jämfört 2013.

”Vi räknar med fortsatt god vinsttillväxt även under 2015 och 2016 (ca 10 procent per år). De huvudsakliga drivkrafterna för resultatet är a) volymtillväxt i utlåningen b) konjunkturellt stigande provisionsnetto och c) en stabil kostnadsbas på ca 22 mdr SEK/år. Vi förutsätter stabila kreditförluster (0.10%/år) för 2014-16”, skriver Ålandsbanken.

Värderingen är enligt banken alltjämt låg. Avkastningen på det egna kapitalet väntas bli 13,7 procent under perioden 2014-2016, vilket enligt Ålandsbankens värderingsmodell skulle motivera ett värde på det egna kapitalet på 1.7-1.8 gånger, att jämföra med dagens nivå på 1.5 gånger.

Sammantaget motiverar detta en högre värdering, enligt Ålandsbanken, som ser potential till en uppvärdering på ungefär 15 procent.

Med en stark kapitalbas som grund räknar Ålandsbankens analysteam med att utdelningen såväl i SEB som i de övriga svenska storbankerna blir hög under de nästkommande åren, eftersom basen anses vara mer än tillräcklig för att möta regulatorns krav.

Vi räknar med en utdelningsandel på 65-67% de kommande åren, vilket ger en genomsnittlig direktavkastning på 5.7% för prognosperioden, skriver Ålandsbanken vidare.

SEB:s treuddskombination av stark vinsttillväxt (cirka 10 procent per år), en attraktiv värdering (cirka 15 procent uppvärderingspotential) och hög direktavkastning (runt 5.7% per år) innebär att Ålandsbanken ser stora möjligheter för att SEB ska kunna leverera en hög totalavkastning till ägarna under de nästkommande 12 månaderna. Banken upprepar köp i aktien.

Källa: Ålandsbanken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar