14 sep. 2016

Ryktesspridning om Catella.

CATELLA
INFLÖDE UNDER RADARN - FONDCHEF (Direkt)
2016-09-02 15:34
STOCKHOLM (Direkt) Ingen reagerade när Catella berättade hur man kompenserat för "massavhopp". Men efter att själva ha uppmärksammat att man tappat kapital är chefen för den svenska fondverksamheten nu nedringd.
Det berättar Erik Kjellgren själv för Nyhetsbyrån Direkt efter att på fredagen ha gått ut med ett pressmeddelande om rykten på finansmarknaden.
Fyra av nio fondförvaltare samt två av nio säljare lämnade för att etablera ny förvaltning hos Carnegie Fonders ägare Altor i somras. Hos Catella Fonder har det förvaltade kapitalet minskat, men sammantaget har det ökat i koncernen under perioden 30 juni till och med 31 augusti eftersom fonder utomlands hos IPM dominerar.
IPM är helt konsoliderat och ägt till 50,7 procent av Catella, men "flyger under radarn" i Sverige, enligt Erik Kjellgren. Tappet i den svenska fondverksamheten beskriver han som "inte väsentligt". Och kunderna har inte följt med avhopparna.
"De kan inte ta med sig en massa kunder för de har inget bolag. De har inte startat det ännu. Och till den 5 oktober är de anställda hos mig. Jag är fortfarande deras chef. Sedan finns det övergångsregler. Deras möjligheter att bearbeta våra kunder kan vara reglerade i våra anställningsavtal. Jag vill inte gå in på det", säger Erik Kjellgren.
"Men de pengar vi tappat kan vi alltså inte ha tappat till dem. Man tappar inte pengar för att fonder går dåligt eller för att börskurserna går ned, utan man tappar pengar för att förtroendet för fondbolaget förändras. Där är media oerhört viktigt", säger han och konstaterar att ingen skrivit om hur fonderna gått.
"Vi är ett fondbolag som är ganska litet. Vi slåss mot stora fondbolag som har bättre förutsättningar att nå ut. Vi har tagit större andelar av nya flöden över en treårsperiod än vår andel sett till hur stora vi är. I en sådan situation är det förstås många som vill hugga tillbaka. Då är det viktigt att hantera media", fortsätter Erik Kjellgren.
Catella förhandlade fortfarande med avhopparna när media publicerade i juli. Efter publiciteten fanns ingen återvändo.
"Det är ingen slump att vi hamnar i Dagens Industri i ett stort uppslag. Det är naturligtvis någon som planterat det", säger Erik Kjellgren.
Fredagens pressmeddelande var ett försök att bemöta ryktesspridning förklarar han och konstaterar att han nu blivit nedringd av branschfolk. Och konkurrenterna är inte sena att agera.
"Alla vill ha våra pengar just nu. Man jagar kunder, man jagar kapital, man jagar förvaltare", säger han.
Hos riskkapitalbolaget Altor har den nya verksamheten inte kommit i gång ännu. Det finns inget bolag registrerat och inget varumärke.
"Vi håller på att säkra namnet. Det är inte riktigt klart ännu", säger Tor Krusell, presskontakt för Altor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar