18 jan. 2015

Fastigheter 2015

Fastigheter har gynnsamma förutsättningar 2015 - Aktiespararna.se





Nordea Markets har gjort en större uppdatering av fastighetssektorn och bedömer utsikterna som fortsatt goda. Sektorn är upp 40 procent på ett år vilket är 31 procent bättre än Stockholmsbörsen. De rekordlåga räntorna fortsätter att gynna fastigheter då vinsterna förbättras och fastighetsvärdena stiger.



Förvaltningsresultatet för sektorn väntas öka med 7 procent för fjärde kvartalet och med 10 procent för hela 2014. För 2015 väntas ökningen bli 12 procent i genomsnitt.
De som väntas visa högst tillväxt 2015 är Fabege, Hemfosa, Klövern och Atrium Ljungberg där flera har gjort förvärv som ökar intjäningsförmågan.
Sektorns genomsnittliga räntenivå är dock fortfarande relativt hög med ett genomsnitt på 3,3 procent på grund av räntesäkringar.
Med tanke på att den 10 åriga swap-räntanligger på 1,1 procent för tillfället väntas sektorns genomsnittsränta falla ytterligare kommande år.
Med tanke på att hyrorna väntas fortsätta höjas ger det sammantaget bra drivkraft till vinsterna.
Nordea Markets räknar med kraftiga upprevideringar av fastighetsvärdena både i fjärde kvartalet och för 2015.
"Drivkraften är fallande avkastningskrav, höjda vinstnivåer och försäljningar över värderingarna i fastighetsbolagen", skriver Nordea Markets.
För fjärde kvartaletväntas de svenska fastighetsbolagen i genomsnitt höja värdena med 2,4 procent.
"Mest väntas de Stockholmsbaserade bolagen Hufvudstaden (+4,3 procent) och Fabege (+4,1 procent) höja då det är här som avkastningskraven fallit mest", skriver Nordea Markets.
Nordea Markets favoriter i sektorn är Klövern (riktkurs 10 kronor) och Hemfosa (riktkurs 193 kronor).
Atrium  jungberg, Fabege och Kungsleden har också rekommendation köp. Minst favoriserade är Balder (sälj, riktkurs 108 kronor), Wallenstam (sälj, riktkurs 126 kronor) och Wihlborgs (sälj, riktkurs 145 kronor). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar